Mooie titel voor een cd: Short Sharp Shanties. John Short zong in 1914 zo’n zestig shanties, zeemansliedjes, voor de Britse liedjesverzamelaar Cecil Sharp. John Short had er toen al een leven als diepzeevisser opzitten, was muzikaal en had een geweldig goed geheugen. Sharp was dan ook onder de indruk. Voor zijn verzameling zeemansliedjes was Short, ook bekend als Yankee Jack, voor Cecil Sharp dan ook van onschatbare waarde.

Short Sharp Shanties is een project waarbij op drie cd’s alle shanties van Short te horen zullen zijn. De teksten van Short waren soms wat summier en zullen soms worden uitgebreid met andere bronnen. Maar wat we hier te horen krijgen zijn dus werkliedjes van zeelieden van meer dan een eeuw oud. We laten drie fragmenten horen, en die spreken eigenlijk voor zich. Het eerste fragment, Cheerley Man, was overigens volgens John Short de eerste shanty die hij leerde, een vrij primitieve, meer roepen dan zingen, en het ongewone hier is dat het refrein maar drie zinnen heeft in plaats van de gebruikelijke vier. Deze versie werd gebruikt bij het ophalen van het anker.

Over de uitvoeringen kunnen we alleen maar zeggen dat het voorbeeldig en meer dan uitstekend gedaan is, dat wil zeggen dat het niet alleen behoorlijk authentiek klinkt, maar ook enthousiast en energiek. Niet te braaf en te beleefd, om het zo maar te zeggen, maar met frisse energie. Inspirerend.

  • Short Sharp Shanties – Various Artists (Jim Mageean, Jeff Warner, Keith Kendrick, Jackie Oates, Roger Watson, Sam Lee, Brian Willoughby, Tom Brown, Barbara Brown, Doug Bailey) – Wild Goose Studios – WGS381

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.