Sinas is een band die draait om de sax van Wouter Schueler, de trompet van Rob van de Wouw en verder om de toetsen van Andy Birnbaum, die soms vette orgels laat swingen, en dan weer wat experimentelere geluiden tevoorschijn weet te toveren, en de gitaar van Jan Wouter Oostenrijk. Die vier kunnen schitteren dankzij de ijzersterke ritmesectie van Jos de Haas en Frank van Dok op percussie, Hassie Dune op bas en Joost Kroon op drums.

De band is ontstaan tijdens een jamsessie die Schueler twee jaar geleden organiseerde, en dat kun je horen, want er wordt met ontzettend veel plezier en tomeloze energie gespeeld, in een stijl die eigenlijk nauwelijks te benoemen is. Het is zonder meer dansmuziek, maar je hoort naast jazz, rock en funk ook de hele wereld meeklinken op een organische manier – reggae, arabisch, ska, latin, afrikaans, alles. De titel van het album, Global Explorations, is dan ook perfect gekozen.

Live maakte de band al een tijdlang behoorlijk wat indruk, want ze maken muziek waar niemand bij stil kan blijven zitten, en weten zo in no time een feest te bouwen. Maar Sinas is meer dan alleen een pure feestband, daarvoor zit het allemaal te goed in elkaar. Dit is muziek die ook herhaald luisteren heel goed verdraagt. Je krijgt dan alleen maar meer bewondering voor Schueler (die alle nummers componeerde) en zijn opwindende superband.

  • Sinas – Global Explorations – Sinas Records – Coast to Coast CTC-2990514