AJ Downing is een onverwachte adrenalinekickstarter – onverwacht als je eerst het donkere hoesje bekijkt en de titels van de nummers tot je door laat dringen, want hier moet wel een deprimerende sombermans aan het woord zijn. Het begint met “My wagon just won’t roll”, en dan gaat het langs Lonesome Town via Forty Below naar Aimless Sea…
Maar als je dan de cd opzet barst er een krachtige, energieke muziek los die volkomen haaks staat op de donkere, sombere teksten. Hier hoor je een man die er ongewoon stevig en levenslustig tegenaan gaat, met Americana die vooral tegen de scherpe rock aanhangt, met felle rockgitaren, maar ook met pittig banjospel accordeons en een steelgitaar.

Downing schrijft daarbij ook nog eens bijzonder lekkere liedjes met uitstekende teksten (luister naar American Junkie over een bankemployee) en refreinen die blijven hangen en die je met plezier mee gaat zingen. Ik heb bijna de neiging je hier het hele album te laten horen, want er staat eigenlijk geen zwak nummer op, maar ik laat je hier toch vier ruimbemeten fragmenten horen. Zet het geluid gerust wat harder. Een absolute aanrader en een garantie voor een goed humeur, ondanks de sombere teksten.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.