Bob Cheevers is van Texas en speelt ouderwets klinkende country. Hij draait al heel wat jaartjes mee en wordt nog steeds met elk album beter, lijkt het wel, met een vloedgolf aan fantastische liedjes die allemaal perfect gearrangeerd zijn. Op dit dubbelalbum, Smoke & Mirrors, is Smoke het elektrische album, met onder meer pedalsteelgitaren en dergelijke, en Mirrors het akoestische album, maar feitelijk zijn ze vrijwel inwisselbaar, want de liedjes raken je op beide plaatjes even hard.

Hij gaat meteen lekker van start met Turn Around, waarin je meteen kunt horen dat er met de aankleding van zijn liedjes helemaal niks mis is, en dat zijn stem buitengewoon aangenaam klinkt. Hij doet qua stem regelmatig denken aan Willie Nelson, maar dat is absoluut geen bezwaar, want Cheevers weet te imponeren met zijn liedjes, zijn zang en de arrangementen van die liedjes. Bovendien zorgt hij voor een aantal aardige verrassingen, zoals bijvoorbeeld Father MacKenzie and Eleanor Rigby, waarin hij het verhaal van Lennon en McCartney’s Eleanor Rigby opnieuw, maar net even anders vertelt, waardoor je er ineens beter naar gaat luisteren.

Er staan op dit dubbelalbum veel meer sterke nummers, en het is niet helemaal eerlijk om te zeggen dat hij ouderwets klinkende country maakt, want er komen ook tex-mex-invloeden langs, er waait een bluesharmonica voorbij, een accordeon, en soms is het bijna folk wat je hoort. Ik denk dat we hier gewoon weer de ongrijpbare term Americana uit de kast moeten halen. Gewoon een serie fantastische verhalende liedjes met fraaie toegespitste arrangementen, met overtuiging gezongen. Een absolute aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.