Chip Taylor schreef in de jaren zestig onder meer de monsterhit Wild Thing dat door enorm veel artiesten gecovered is. Hij verdween als liedjesschrijver een paar decennia uit zicht toen hij een loopbaan als beroepsgokker belangrijker vond, maar later kwam hij terug als singer/songwriter, en nu zit de liefhebber van goede songs elk jaar handenwrijvend klaar voor het volgende album van de Grootmeester. Want Taylor is misschien wel met voorsprong de beste liedjesschrijver die er momenteel rondloopt. Elk nieuw album bevat steevast ruim een uur aan meesterlijke liedjes, intiem gezongen door de meester, altijd begeleid door een meer dan uitstekende band, met vaak topgitarist John Platania als drijvende kracht.

Na een tribute-album over de onbekende helden van de Rock ‘n’ Roll en een ontroerend mooi album met zijn kleinkinderen is er nu een album dat hij in Scandinavië opnam met The New Ukrainians, ook nu met gitarist John Platania in de gelederen. Laid-back als immer, maar tegelijk scherp en to-the-point. Dat Taylor het niet voor het geld doet blijkt wel uit het de keuze voor het titelnummer van het album – “Fuck all the perfect people” is een nummer dat, hoe beschaafd het verder ook wordt gezongen, gegarandeerd nooit op de Amerikaanse radio te horen zal zijn. Maar laat je dat niet weerhouden, want Taylor maakt geen shockeer-teksten die er alleen op uit zijn om mensen te schokken, integendeel.

Zijn teksten zijn goed, zijn melodieën zijn goed, zijn liedjes zitten perfect in elkaar en ze worden verbijsterend goed gespeeld en gezongen. Dat dringt eigenlijk pas in volle omvang tot je door als hij een van zijn oude hits opnieuw zelf uitvoert. Dat doet hij op elk album wel een keer, en meestal ken je die nummers alleen in de hitversie van iemand anders. Dit keer gaat het om The Baby, dat in 1972 een hit was voor The Hollies. Die versie ervaar je nu, met terugwerkende kracht, als gezwollen en bombastisch, puur en alleen omdat de ingetogen versie van Taylor zelf veel indringender is.

We laten hier fragmenten horen uit drie liedjes, en als je het derde fragment tot het eind beluistert begrijp je waarom we juist dit stukje eruit hebben geknipt ;)

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.