Chris Murphy komt uit een Iers-Italiaans Amerikaans gezin, en werd vlakbij New York geboren. Hij groeide op met Italiaanse mandoline, folk, bluegrass en Latin muziek, maar hij is vooral een geweldige fiddler. Ik heb hie al eens eerder geschreven over een live-album van Murphy waarin hij een zaal weet te boeien met alleen zijn stem, een fiddle en wat voetgestamp als ritmesectie. Die cd, Hard Bargain, is nog steeds een geweldige aanrader, maar we zijn inmiddels toe aan het negentiende solo-album van deze unieke singer/songwriter.

Two Rivers Crossing – de titel van het album komt uit het liedje Into The Past – is slechts een ep, dat betekent dat hij maar zes liedjes telt en krap een half uurtje duurt, maar ik moet bekennen dat ik hem meteen op repeat heb gezet, want er valt weer heel wat te ontdekken hier. En dat terwijl dit echt een waarachtig solo-album is – je hoort alleen Chris Murphy . viool spelend, stampend met zijn voeten en zingend. En hij heeft de sfeer van zijn live optredens perfect weten te pakken.

Kort maar fenomenaal goed. Ik moet toch nog maar eens in die vorige achttien albums duiken, want daar heb ik er helaas wel een paar van gemist, vrees ik. Maar deze is een blijvertje, een absolute aanrader!

  • Chris Murphy – Two Rivers Crossing – Friendly Folk Music

Luister hier naar een paar fragmenten: