David Olney werd ooit onder de hoede genomen van de legendarische singer/songwriter Townes van Zandt, die wel wat zag in de jonge Olney. Terecht, zo blek, want Olney schreef in de loop van zijn lange loopbaan als liedjesschrijver liedjes die onder meer werden opgenomen door Emmylou Harris, Steve Earle en Linda Ronstadt, terwijl hij ook met veel van dat soort collega’s samen liedjes heeft geschreven.

Zijn laatste studio-album, dat nog net af kwam voordat hij overleed, was een bijzonder project, want nu had hij een jonge singer/songwriter onder zijn hoede genomen, de uit Georgië afkomstige Anana Kaye. De liedjes op Whispers and Sighs zijn allemaal geschreven door David Olney, Anana Kaye en Irakli Gabriel, de echtgenoot en muzikale partner van Kaye.

Dertien liedjes die veel mer zijn dan gewone Americana-songs, want je hoort ook de Oost-Europese achtergrond van Kaye en Gabriel doorklinken. Rocknummers worden afgewisseld met ballades, de rauwe intimiteit van de Amerikaanse Americana mengt mooi met de sensuele gedrevenheid van de Europeanen.

Er spelen wat Nashville-grootheden op de plaat mee (onder meer bassisten Daniel Seymour en Chris Donohue), het album werd geproduceerd door Brett Ryann Stewart (ook een opkomend talent) en gemastered door Richard Dodd. Al met al werd het een fantastisch mooi plaatje, waarbij Olney en Kaye afwisselend de mooiste liedjes zingen. Geen album om triest van te worden, al is het Olney’s laatste, want hij klinkt hier alsof hij je op een warme manier nog even wat wil vertellen. Mooi.

Op Anana Kaye’s website kun je de video bekijken voor My Favorite Goodbye, dat begint met “I ran out of excuses on the 23rd of March…” Laat dat nou de datum zijn waarop mijn jongste zoon en mijn jongste kleinzoon geboren zijn…

Luister hier naar een paar fragmenten: