Doug Schmude (spreek uit Sjmoedie) is een Amerikaanse singer/songwriter die geboren werd in Louisiana, naar Tennessee verhuisde, naar Texas trok, Oklahoma aandeed om voorlopig in Californië te eindigen. Alles bij elkaar heeft hij in acht staten gewoond, en hij speelt ongeveer net zoveel verschillende muziekinstrumenten, van akoestische en elektrische gitaren tot bas, mandoline, lapsteel, dobro en zelfs drums.

In de afgelopen twintig jaar heeft hij vier albums uitgebracht die hier nauwelijks aandacht hebben gekregen, en nu ligt er een kort album met zeven nummers dat ik er meteen uitpikte vanwege één nummer, A World Without John Prine. Dat blijkt een prachtige ode aan de onlangs overleden grootmeester te zijn, en dan heb je mij meteen volledig mee.

De rest van de liedjes van Schmude is ook zeer in orde, en dat geldt zeker ook voor de arrangementen, van redelijk ingetogen tot lekker stevig. Dit is het eerste album dat Schmude in eigen beheer uitbracht – dat mag hij wat mij betreft vaker doen.

Luister hier naar een paar fragmenten: