Eugene Ruffolo is een Amerikaanse singer/songwriter uit New York met Italiaanse wortels. Na een aantal Amerikaanse albums maakte hij nu een album met Italiaanse liedjes, die niet alleen met een bezoek aan het zuiden van Italië te maken hebben, maar ook met zijn grote liefde voor Italiaans eten, want Ruffolo is ook nog eens een bevlogen kok.

Traditionele Italiaanse liedjes worden aangevuld met een paar liedjes uit de jaren zestig en zeventig, toen de Italiaanse singer/songwriters volgens Ruffolo op hun best waren, en daar voegde Ruffolo zelf ook nog een paar juweeltjes aan toe, zoals Bella Maria, waarmee het album opent, en Rimbombito Un Po. Dat zijn zeker niet de minste nummers, maar ook een overbekend liedje als Marianni weet Ruffolo prachtig naar zijn hand te zettten, waardoor je het origineel eigenlijk meteen weer vergeet.

Ruffolo laat in elke noot merken dat hij zich met enorm veel liefde en passie gestort heeft op de Italiaanse muziek van het zuiden van Italië, en hij heeft daar op een ontspannen maar tegelijk scherpe manier een volstrekt eigen draai aan gegeven. Het eindresultaat is, ook mede dankzij een aantal absolute topmuzikanten, een subliem meesterwerkje geworden, en een plaatje dat je de hele zomer wel wil draaien.

Luister hier naar een paar fragmenten:

eugene ruffolo - bella maria     
eugene ruffolo - rimbombito un po     
eugene ruffolo - marianni