Gianmaria Testa was een Italiaanse singer/songwriter die zijn hele leven stationschef is geweest en gebleven (in de plaats Cuneo). Pas tegen zijn veertigste, in 1995, had hij de moed verzameld om zijn liedjes, die voor een deel de verhalen bevatten die hij van reizigers oppikte, op te nemen. Helaas overleed hij veel te jong in 2016 op achtenvijftigjarige leeftijd. Testa was een bevlogen liedjesschrijver, die zich bijvoorbeeld ook zeer betrokken toonde bij de vluchtelingen die Italië overstroomden.

Zijn tweede album, extra-muros, uit 1996, dat lange tijd onvindbaar was, is nu opnieuw uitgebracht in een remasterde versie, en dat klinkt geweldig. De liedjes van Testa staan nog steeds als een huis, maar ook de arrangementen zijn nog steeds een feest om naar te luisteren – folk, jazz en wereldmuziek komen hier mooi samen, en de doorrookte stem van Testa, die soms wel wat doet denken aan Paolo Conte, komt hier nu volledig tot zijn recht.

Gianmaria Testa was een zanger en liedjesschrijver waar je van ging houden, als je hem één keer gehoord of gezien had, en voor iedereen die die kans toentertijd gemist heeft is deze heruitgave een sublieme herkansing want dit album is een album om voor altijd te blijven koesteren – een tijdloos juweeltje.

  • Gianmaria Testa – extra-muros – distr Xango

Luister hier naar een paar fragmenten: