Harold K is de naam waaronder de Limburgse singer/songwriter Harold Koninckx zich presenteert. Harold komt uit Susteren, woont tegenwoordig in Amsterdam maar zingt en schrijft in het Limburgs. Zijn liedjes zijn ijzersterk, en zijn band ook, met Evert Aalten op hammondorgel en Wurlitzer, Thimo Gijezen op gitaren, bas en accordeon, Eva van Pelt op zang en Matthijs de Groot op piano. We horen ook nog wat gasten als Wolter Wierbos op trombone, Ingmar Spaaij op pedal steel en Bertram Mourits op dobro en slide.

Maar het zijn vooral de sterke liedjes en de zang van Harold K die indruk maken, en dan vooral ook de relaxte swing waarmee alles gebracht wordt. Dat hoor je niet vaak in Nederland, die bluesy aanpak alsof je in New Orleans zit, steeds precies goed op de afterbeat, de spanning er in houdend. Mooi mooi. Er staat geen zwak nummer op dit album, en hoewel het in het Limburgs gezongen wordt is het volgens mij voor iedereen heel goed te volgen (op het hoesje staan de teksten in Nederlandse vertaling, wat soms hilarische momenten oplevert, want sommige Limburgse uitdrukkingen zijn nu eenmaal lastig letterlijk te vertalen).

Mama Courage is een absolute aanrader voor de liefhebbers van sterke liedjes, voor de liefhebbers van bluesy Americana, en voor iedereen die gewoon van goede muziek houdt. Punt.

Luister hier naar een paar fragmenten:

harold k - maondig     
harold k - mama courage     
harold k - miene nonk     

en nog een piepklein paaseitje aan het eind van de cd:

harold k- easter egg