Van Jeff Boortz had ik eerlijk gezegd nog nooit iets gehoord tot ik van de Europese importeur ineens twee cd’s tegelijk van deze Texaan toegestuurd kreeg, en toen bleek dat Boortz al zo’n twintig jaar actief is als singer/songwriter, zanger en gitarist. Mooi dat we nu in Europa toch kunnen kennismaken met deze man, want zijn twee laatste albums zijn stuk voor stuk juweeltjes.

Half the Time werd al in 2012 en 2013 opgenomen en in 2014 uitgebracht en laat horen dat Boortz niet alleen een voortreffelijk liedjesschrijver is, maar ook een fantastisch gitarist, die zowel subtiel als vlijmscherp en hard kan spelen. Dat betekent dat je de ene keer naar een pittig snoeihard rocknummer zit te luisteren en de andere keer naar een ingetogen ballad, uitgevoerd door een sublieme band met een paar van de beste studiomuzikanten die Houston kent, zoals Fats Kaplan op fiddle en pedal steelRandy Leago op orgel, piano en accordeon en nog wat toppers. Een subliem plaatje dat op het eerste gehoor niet spectaculair klinkt, maar dat door zijn ingenieuze arrangementen steeds beter wordt. Magnifiek!

Every Other Night is van 2015 en werd met een iets andere bezetting opgenomen, al is gitarist John Jackson ook weer van de partij. Het album is wat minder fel en uitgesproken dan Half the Time, maar zeker niet minder goed.  Het vertelt in tien schitterende liedjes het heftige verhaal van een liefde die twee jaar duurde. Mooi. Jeff Boortz, een man om vanaf nu zeker te blijven volgen. Deze twee plaatjes zijn in ieder geval absolute aanraders.

Luister hier naar twee fragmenten uit Half the Time:

en luister hier naar twee fragmenten uit Every Other Night: