Toen de Britse singer/songwriter en bluesveteraan John Cee Stannard leverkanker kreeg en wist dat hij niet lang meer te leven had ging hij nog als een gek aan het werk om voor zijn dood twee cd’s op te nemen. Eentje, Folk Roots Revisited, om terug te keren naar zijn folkroots, en deze, When the time is right, een album met nog meer afscheidsliedjes, dat meer bluesgetint is, al zou je het ook een singer/songwriter-album kunnen noemen.

De twee albums samen vormen een waardige en magnifieke afronding van een bijzonder muzikaal leven, want Stannard begon als folkie maar eindigde als eigenzinnige Britse bluesman, met een geheel eigen stijl. Zijn liedjes zijn als altijd erg goed, en misschien nog wel aangrijpender dan ooit, omdat je weet onder welke omstandigheden ze tot stand zijn gekomen.

De arrangementen van de liedjes op dit album variëren van blues tot skiffle, jazz en boogiewoogie, en Stannard laat op deze zwanenzang dan ook nog een keer mooi horen wat hij allemaal in zijn mars had. Een schitterend, veelzijdig maar toch samenhangend album dat lang nazindert.

Luister hier naar een paar fragmenten: