John Duhan is een Ierse singer/songwriter met een respectabele muzikale loopbaan die zo’n halve eeuw omspant. Hij begon als frontman van de bekendste beatband van Ierland in de sixties, Granny’s Intentions, maar als twintiger stopte hij daar al mee en ging hij folkliedjes schrijven en zingen. Hij was voor mij een onbekende naam, moet ik toegeven, al blijkt nu dat ik hem wel degelijk had moeten kennen, want een van de mooiste nummers waar Christy Moore bekend van is, The Voyage, blijkt geschreven te zijn door John Duhan.

En niet alleen Christy Moore, ook Mary Black, The Dubliners en vele anderen namen liedjes van Duhan op. Mooi dus dat ARC Music nu een fraaie compilatie uitbrengt van wat Duhan zelf als zijn beste liedjes beschouwt. Ze blijken inderdaad allemaal schitterend te zijn, en de man kan ook nog eens zingen en arrangeren. Luister maar eens naar de magnifieke vioolpartij in Flame.

Het eerste nummer, Just Another Town, gaat over zijn geboorteplaats Limerick en is bijna een ode aan die plaats, The Voyage is vooral zo mooi omdat het de reis die twee mensen die voor elkaar gekozen hebben samen afleggen zo mooi beschrijft. Een universeel mooi liedje. Zeventien liedjes, ruim een uur muziek, met recht The Irishman’s Finest Collection!

Luister hier naar een paar fragmenten:

john duhan - just another town     
john duhan - the voyage     
john duhan - flame