Toen John Gorka 25 was reed hij in november 1985 van zijn woonplaats Easton in Pennsylvania naar Nashville om bij “Cowboy” Jack Clement zijn eerste album op te nemen met een aantal top-studiomuzikanten als Stuart Duncan (fiddle en mandoline) en Kenny Malone (drums en percussie), met Shawn Colvin en Lucy Kaplansky als background zangeressen.

Na afloop besloot hij toch een andere kant op te gaan en de opnames belandden in een la, en uiteindelijk werden een aantal van de nummers in een andere uitvoering uitgebracht op zijn debuutalbum I Know.

Nanci Griffith had Gorka getipt om Jim Rooney te bellen om zijn eerste album te produceren, en dat gebeurde dus ook in Jack Clement’s Cowboy Arms Hotel and Recording Spa (zo heette het echt). Iedereen speelde live in één kamer, en alles werd in een week tijd opgenomen. Dertig jaar na dato doken de opnames weer op en ze bevielen Gorka beter dan hij verwacht had – hij noemt met name het spel van Stuart Duncan, en de andere energie die de liedjes uitstralen dan op I Know, dat twee jaar na deze opnames pas zou verschijnen.

Gorka had in ieder geval toen al een aangename bariton, en zijn liedjes waren ook toen al sterk, en inderdaad – voor een debuut is het een meer dan prima plaat. Merkwaardig dat hij hem niet meteen toen heeft uitgebracht.

Luister hier naar een paar fragmenten: