John Lilly is al heel lang een van mijn favoriete Amerikaanse singer/songwriters. Niet alleen schrijft hij schijnbaar moeiteloos de prachtigste liedjes, hij weet je met zijn stem ook meteen te pakken. Rustig, warm, ontspannen, maar overtuigend en meeslepend. Een slecht album heeft hij nog nooit gemaakt, en ik verheugde me ook steeds op nieuwe liedjes van hem.

Maar John Lilly heeft de ziekte van Parkinson, zo bleek al in 2010. In eerste instantie trok hij zich daar weinig van aan, maar het werd wel steeds moeilijker voor hem. Na de pandemie besloot de familie Lilly de krachten te bundelen, en dat betekende dat zoon Mason en dochter Georgia samen met John een trio vormen, die samen via crowdfunding een album gingen opnemen. Dat lukte, en dat album is een klein wondertje, want de liedjes van John Lilly zijn nog steeds ijzersterk, maar je krijgt hier nog iets extra’s, namelijk de fantastische samenzang die je alleen lijkt te krijgen als familieleden samen gaan zingen.

Luister maar eens naar het openingsnummer Sweet Sunny South, overigens een traditional, waarin Georgia de leadzang op zich neemt en John en Mason de harmony doen. Of naar het optimistische Crosstie, dat precies weergeeft waar het hier om draait, samenwerking.

Tien prachtliedjes van drie rasmuzikanten – want John is naast een begenadigd zanger ook een sublieme gitarist, terwijl Mason mandoline, klarinet en basklarinet speelt, terwijl Georgia zowel akoestische als elektrische gitaar speelt, maar ook de fretloze banjo, viool, mandoline en het Hammond B3-orgel.

Door de ziekte van John zit touren er niet meer in, en dat betekent ook dat zijn inkomen op een zeer laag pitje staat. Met andere woorden: koop dit pracht-album! Dat kan digitaal via Bandcamp, maar als je de cd met boekje en alles wil, kun je ook rechtstreeks contact opnemen met de Lillys. De bandnaam ontstond overigens doordat er al een band bleek te bestaan die al dertig jaar optreedt onder de naam The Lillys – het trio werd dus Just Us Lillys.

Luister hier naar een paar fragmenten: