KB Bayley is een Britse singer/songwriter die aan zijn stem en zijn gitaar voldoende geeft om indruk te maken met zijn liedjes. Ingetogen, intiem, met een laptop steelgitaar, een Weissenborn om precies te zijn, op schoot zingt hij over alledaagse zaken – de terugkeer naar een plek waar vooral degene die er niet meer is gemist wordt, over opgroeien in een klein plaatsje aan de kust, enzovoorts.

Zes van de tien liedjes op Flatlands zijn van Bayley zelf, de andere vier zijn sublieme covers van geweldige liedjes van collega’s als Tim Waits, Jason Isbell, Kelly Joe Phelps en Jean Ritchie, die het immer indrukwekkende The L&N don’t stop here anymore schreef, over een gesloten kolenmijn.

Het mooie van Bayley is dat je hoort dat hij die liedjes zingt omdat hij ze zelf ook erg goed vindt, en daardoor ga je als vanzelf ook naar de tekst luisteren en komen die liedjes misschien nog wel harder binnen dan in hun oorspronkelijk versie. En ik moet bekennen dat ik zijn eigen liedjes zeker zo goed vind als de covers die hij speelt. Een intiem, maar zeer indrukwekkend album.

Luister hier naar een paar fragmenten: