Lisa Richards is een Australische singer/songwriter met een stem waar ik erg aan moest wennen. Ze doet wat denken aan Eartha Kitt, maar doet verder aan niks denken aan een nachtclubzangeres, een associatie die ik bij Kitt altijd wel had. Richards heeft lang in de USA gewoond en gewerkt en daar ook een aantal albums opgenomen, waaronder het schitterende Mad Mad Love. Op een bepaald moment verhuisde ze weer naar Australië waar ze Beating of the Sun opnam, en dat album bleek nog weer een slag beter te zijn.

Inmiddels was Richards bij mij gestegen in mijn lijstje “beste zangeressen aller tijden”, want ik bleef die twee albums steeds opnieuw draaien. En nu is er weer een nieuwe, A Light From the Other Side, en ook die is weer beter dan alles wat ze eerder maakte – de liedjes zijn geweldig, de teksten zijn subliem en blijven je bij, en de arrangementen, bluesy, jazzy en folksy tegelijkertijd, zijn zonder meer fenomenaal. Inmiddels heb ik ook dit album al weer meer dan grijs gedraaid en is ze op nummer 1 beland op mijn lijstje.

Lisa Richards is wat ze “an aquired taste” noemen, en misschien is ze ook wel “an artist’s artist” – je moet in ieder geval wennen aan haar stem, maar als je dat eenmaal gehad hebt is haar muziek zonder meer verslavend. En haar liedjes zijn van absolute wereldklasse, met niets te vergelijken, zo goed.

Je kunt dit album het beste bij haar zelf bestellen, want hier is het niet te krijgen, vrees ik. En laat je dan niet afschrikken door het bedrag in Australische dollars, want met de verzendkosten erbij ben je nog geen twintig euro kwijt.

Luister hier naar een paar fragmenten (en luister er dan wat vaker naar):

lisa richards - water needs to fall     
lisa richards - milk and honey     
lisa richards - walking woman     
lisa richards - what lying does