Malcolm MacWatt is een Schotse singer/songwriter die tegenwoordig in Londen woont en een band met Amerika heeft, waardoor de arrangementen van zijn liedjes, met fiddle, banjo en steelgitaar eerder aan Americana doen denken, terwijl je toch steeds de Keltische wortels hoort doorklinken.

Op het album Settler, dat hij in zijn huis in Londen opnam en waarbij hij zelf vrijwel alle instrumenten zelf bespeelt, doen ook een paar gasten mee – de Amerikaanse Gretchen Peters, Laura Cantrell en Jaimee Harris en de Britse folkgrootheden Eliza Carthy en Kris Drever.  Die voegen allemaal wel degelijk iets toe, maar feitelijk is MacWatt ook al heel sterk als hij gewoon in zijn eentje zijn liedjes zingt.

Luister bijvoorbeeld eens naar het bloedstollende Banjo Lullaby, over een vader die regelmatig te veel drinkt en die, als hij echt te veel gezopen heeft, de banjo pakt en daarop gaat spelen, waarop moeder begint te jammeren, de broertjes beginnen te huilen, want ze weten dat ze een helse nacht tegemoet kunnen zien. Een mooier anti-alcohol-liedje zul je niet snel horen.

Kortom: fraaie liedjes, mooie arrangementen en teksten die je bijblijven. Uitstekend album.

Luister hier naar een paar fragmenten: