Martin Kerr is een van oorsprong Britse singer/songwriter die in Canada terecht is gekomen, en die nu vanuit Ontario opereert. Begonnen met spelen waar hij maar kon (op straat, in kroegen, noem maar op) vult hij momenteel ook grote zalen in Canada, en zijn in eigen beheer uitgegeven albums doen het daar ook goed. Better Than Brand-New is het eerste album dat wereldwijd gedistribueerd wordt en het zou wel eens de doorbraak voor Kerr kunnen betekenen, want het is een juweel van een plaatje, met zowel intieme liedjes met sobere gitaarbegeleiding als wat steviger liedjes met progrockarrangementen in de geest van Peter Gabriel en Radiohead.

Een voorbeeld van zo’n intiem liedje is Mr Liao, over een gezin dat Kerr leerde kennen toen hij in China werkte als leerkracht. Hij woonde in een ommuurde compound, met een muur met scherpe glasscherven bovenop, om de arme mensen buiten te houden. Dat voelde ongemakkelijk, juist omdat Kerr naar China was gegaan om met gewone mensen in contact te komen. Dus hij ging regelmatig naar buiten en maakte daar kennis met meneer Liao en zijn gezin, een familie van migrantenboeren. Het liedje vertelt hun tragische verhaal, en je kunt het niet beluisteren zonder een brok in je keel te krijgen.

Mr Liao is niet het enige sterke liedje op dit album, want eigenlijk zijn ze allemaal in hun soort goed, van de titelsong Better than Brand-New dat een heerlijk liefdesliedje blijkt te zijn tot en met My Old Shoes, waarin hij constateert dat hij minder gevoelig lijkt te worden nu hij ouder wordt. Mooie liedjes, fraaie arrangementen, heerlijk plaatje, een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten:

martin kerr - better than brand-new     
martin kerr - my old shoes     
martin kerr - mr liao