Red, White and American Blues werd door Nathan Bell in 2018 in Californië opgenomen, maar door de pandemie duurde het wat langer voor het album ook echt uitgebracht kon worden. De dertien liedjes die Bell schreef zijn er niet minder relevant van geworden overigens. De subtitel van dit album, It couldn’t happen here refereert bijvoorbeeld aan een roman van Sinclair Lewis uit 1935 waarin het Amerikaanse volk zomaar naar het fascisme toe geleid wordt – de link met Trump mag overduidelijk zijn.

Red, White and American Blues is een zeer Amerikaans album met verschillende muziekstijlen, van de Dead Thumb Blues uit het zuiden van Texas tot rootsrock, en van swampmuziek en gesproken jazzpoëzie tot folk. Van protestliedjes tot ballades, en verhalen, waarin zwarte levens ertoe doen, verhalen over een land in de problemen, met mensen in de problemen.

Het schrijnende is dat dat ook nog eens prachtige liedjes oplevert. Indringend en mooi gezongen, soms samen met gasten als Patty Griffin, Regina McCrary en Aubrie Sellers, met een meer dan voortreffelijke band, schitterende arrangementen – kortom – een geweldig troostrijk en hoopgevend album, perfect voor deze tijden.

Luister hier een paar fragmenten: