Ivo Rosbeek kwam voor het eerst in beeld als pianist en arrangeur bij zanger Paul van Loo, waarmee hij een paar indrukwekkende albums maakte, met onder meer sterke Limburgse versies van liedjes van de Groninger troubadour Ede Staal. Zijn eerste solo-abum Vals was sterk, met uitstekende liedjes en opmerkelijke en vaak zeer sterke arrangementen, en op dit nieuwe album met zijn band De Lotgenoten lijkt Rosbeek nog weer gegroeid als liedjesschrijver, maar ook als arrangeur.

Luister daarvoor bijvoorbeeld eens naar de tour de force die hij presenteert in het bijna tien minuten durende The Rest is History, dat een opsomming lijkt van alle hoogtepunten van de afgelopen eeuw, maar dat zo geraffineerd en subtiel gearrangeerd is dat je als luisteraar vooral met open mond zit te luisteren naar de piepkleine verrassingen die overal in dit nummer verstopt zitten – een flard gitaarspel van Jimi Hendrix bijvoorbeeld – er zitten onvoorstelbaar veel minutieuze fragmenten in het nummer verwerkt, zonder dat het ooit ergens rommelig of chaotisch klinkt, en bovendien wordt de droge opsomming van feitjes bij elkaar toch een indrukwekkend geschiedenisverhaal. Een uniek nummer, dat steeds weer blijft verbazen.

Het album begint met de geboorte van Rosbeek’s eigen kind, en zijn debuut als vader, en eindigt met het prachtige Sjuuf mar op, oftewel Schuif maar op, over het feit dat je in je leven langzaamaan doorschuift naar de plek die je ouders eerst innamen. Twee mooie liedjes, en een mooie manier om de cirkel rond te maken, met tussendoor nog wat persoonlijke liedjes, afgewisseld met wat humor. Mooi. Streektaal die door iedereen die een heel klein beetje zijn best doet heel goed te volgen is. Mannen van de Klok is, dat mag duidelijk zijn, een absolute aanrader.

Teksten, muziek en toetsen: Ivo Rosbeek, gitaar Roger Gransier, Drums Wouter Houben en bas Steve Jansen.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.