Ik zag Slaid Cleaves voor het eerst in een klein bovenzaaltje op het Blue Highwaysfestival in Utrecht en wist meteen dat we deze man in de gaten moesten houden, want hij was toen al meteen heel erg goed. Nu, met Still Fighting the War, is hij op de top en levert hij een werkelijk subliem album af. Neem alleen al het titelnummer, met door merg en been gaande teksten als “Men go off to war for a hundred reasons, but they all come home with the same demons…”

Dit soort liedjes wordt afgewisseld met een cynisch maar buitengewoon humoristisch afscheidsliedje als I Bet She Does en het hilarische liefdeslied Texas Love Song – “You hit me right between my solar plexus, I love you even more than I love Texas… ” een heerlijke meezinger, die hij hier samen met Terri Hendrix zingt en die, als alle nummers op dit magnifieke album, schitterend gearrangeerd is.

Cleaves’ teksten zijn scherp, diepgaand, poëtisch, humoristisch en literair, maar hij maakt er vooral, en dat is het allerbelangrijkste, prachtige liedjes mee. Melancholie zit er altijd in, maar Cleaves wordt nooit echt somber, want volgens mij is hij diep in zijn hart een ras-optimist, en dat kun je horen, want de levenslust en energie klinken door in alles wat hij doet. Still Fighting The War is, ondanks de wat zware titel, een album om heel erg blij van te worden. Een absolute aanrader!

  • Slaid Cleaves – Still Fighting The War – Music Road Records MRRCD015

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.