Het lijkt soms wel of iedereen steeds kortere albums maakt, of alleen maar singles, maar Susan Cattaneo trommelde al haar muzikale vrienden op en maakte een formidabel dubbelalbum, The Hammer & The Heart, waarbij The Hammer het elektrische album is, en The Heart het akoestische. Niet dat dat akoestische per definitie minder energiek zou zijn, integendeel zelfs. En op het elektrische album staan dan weer wat mooie ballads ook nog, dus ach.

The Bottle Rockets spelen meteen al mee op het nummer waarmee het eerste album opent, en dat meteen zo’n beetje de basisboodschap van Cattaneo afgeeft: Work Hard, Love Harder, in een fraaie, stevige rockversie. De tweede cd opent met hetzelfde nummer, maar dan met de Boxcar Lilies, de vaste band van Cattaneo, en dat klinkt misschien bijna nog wel beter. De dame kan alles, lijkt het wel. Ze produceerde het dubbel-album zelf, en er staan nog meer verrassingen op, zoals In The Grooves, dat tegen de rockabilly aan zit, met gitarist Bill Kircher (de koning van de Telecaster). Heerlijk swingend, ontspannen en tegelijk spannend. Mooi mooi.

En zo gaat het eigenlijk twee albums lang door, met een Cattaneo die geweldig op dreef is, en muzikale vrienden die er duidelijk enorm veel zin in hebben allemaal – ik noem singer/songwriter en gitarist Mark Erelli, gitaarvirtuoos Davy Knowles, Duke Levine, Jim Henry, Kevin Barry, Marco Giovino en Stu Kimball, die allemaal met topartiesten hebben gespeeld, en nog een heel rijtje. Je hoort het speelplezier er af spatten.

Cattaneo heeft jarenlang vooral liedjes geschreven voor anderen in Nashville, maar na een moeilijke periode begon ze met een reeks indrukwekkende liedjes voor zichzelf, en vanaf dat moment is haar solocarrière pas echt op stoom gekomen. Met dit magnifieke en aanstekelijke dubbelalbum zou ze een groot publiek moeten kunnen aanspreken, lijkt me zo, want zoveel kwaliteit bij elkaar, dat zie je niet vaak. Een geweldig album, met op die twee cd’s geen zwak moment te bekennen.

Luister hier naar een paar fragmenten: