Melvin Litton is inmiddels 70, en heeft er een hele loopbaan opzitten als The Gothic Cowboy en als The Border Band. Dat heb ik, vrees ik, allemaal gemist, maar nu ligt er onverwacht een kartonnen hoesje met maar liefst vier cd’s, met als titel Bare Bones, en daar horen we The Gothic Cowboy zingen, met alleen zijn eigen gitaar als begeleiding, bijna vier uur lang.

Ik moet bekennen dat ik er met open mond naar heb zitten luisteren, want die vier cd’s, die ruwweg onderverdeeld zijn in de thema’s Chance, Folly, Desire en Dream bevatten eerlijk gezegd geen enkel zwak moment. En dat terwijl het hier gaat om opnames die tussen 1978 en 1984 op een draagbare cassetterecorder zijn gemaakt.

Litton had in die tijd blijkbaar voor zichzelf besloten dat hij met het zingen in bars zijn familie niet zou kunnen onderhouden en dat hij de rest van zijn leven wel als timmerman zou moeten slijten, dus die opnames klinken wellicht daardoor opmerkelijk ontspannen. Hij nam ze zo te horen vooral voor zichzelf op, om ze vast te leggen, en eerlijk gezegd ben ik blij dat er nu een vierdubbele cd van geperst is, want dit is puur genieten.

De liedjes zijn allemaal goed, Litton speelt regelmatig subliem gitaar, hij zingt goed en relaxed, en eigenlijk kan er aan deze opnames nauwelijks wat verbeterd worden. Litton is overigens een multi-talent, want hij tekende ook de posters voor zijn eigen optredens, en de tekeningen voor de vier thema’s. Kijk maar eens naar de tekening die hij voor Desire maakte, dan zie je wat ik bedoel.

Melvin Litton, The Gothic Cowboy, het ontdekken meer dan waard! Ik laat je van elke cd in dit verrassingspakketje hier een fragment horen.

Luister hier naar de vier fragmenten: