Tom Mank en Sera Smolen spelen al een aantal decennia samen. Mank is een singer/songwriter die zichzelf op gitaar begeleidt, en Smolen speelt cello, dus samen vormen ze eigenlijk een vrij ongewone combinatie, want Smolen zingt niet. Maar haar cellospel voegt wel degelijk bijzonder veel toe aan de liedjes van Mank, en ook verder gebeurt er op instrumentaal vlak steeds veel dat het beluisteren meer dan waard is, en dat het gewone singer/songwritersliedje verre overstijgt.

Luister bijvoorbeeld maar eens naar My Thunder and Lightning waarin de Nederlandse mondharmonicaspeler Gait Klein Kromhof een duet met de cello van Smolden aangaat – dat alleen al levert prachtige muziek op. Het titelnummer van het album Unlock the Sky is de enige compositie van Smolden en ook het enige instrumentale nummer, en je kunt daarin mooi horen hoe goed Smolden is – het is een adembenemend stukje solo-cello dat ook duidelijk maakt dat Smolden klassiek geschoold is, maar ook als componiste wat in haar mars heeft.

Mank en Smolden treden regelmatig in België en Nederland op, vandaar dat er ook wat muzikanten uit deze regionen meespelen op hun album en dat een deel van het album in België werd opgenomen. Hou de speellijst van dit fenomenale duo in de gaten en ga absoluut een keer kijken als ze in de buurt optreden, en schaf deze prachtige cd vast aan om in de stemming te komen.

Luister hier naar een paar fragmenten: