Tony Rose is een singer/songwriter uit Glasgow die op de een of andere manier in Praag terecht is gekomen. Dat verklaart wellicht waarom veel van zijn liedjes door Europese artiesten zijn gecovered, al zijn er ook aardig wat Amerikaanse en Canadese coverversies van zijn nummers te vinden, en op het bonus-album bij zijn Medicine Tunes vind je zelfs een Braziliaanse cajunversie van een van zijn liedjes door Matt Deharp met Mattheus Sacramento, die Please Kill Me omtoverden tot Tuez SVP.

Voor Medicine Tunes trok Rose zich met wat muzikale vrienden, waaronder zijn oude maatje Mark Mulholland en anderen waarmee hij al eerder had samengewerkt, terug op een huis op het Franse platteland om het album live op te nemen. Dat leverde tien nieuwe liedjes op die allemaal goed zijn. Want liedjes schrijven kan Rose wel, dat was al een tijd lang duidelijk, want anderen speelden ze graag.

Op het bonusalbum dat bij de cd geleverd wordt staan veertien Rose-liedjes in de uitvoeringen van anderen, onder meer de Schotse George Stott, Joe Armstrong, The Mayhaws uit Tallahassee, de Tsjechische Lazy Pigs, Tom Lee Who, de Canadese Slaters, de Deense Olli Beuth en veel meer. Een aantal liedjes is van al bestaande albums gehaald, een aantal is speciaal voor dit album opgenomen, en als ik heel eerlijk ben vind ik dit bonus-album eigenlijk nog beter en leuker dan het album van Rose zelf. Misschien moet hij het uitvoeren van zijn liedjes inderdaad maar aan anderen overlaten? Maar dat is niet helemaal eerlijk, want als ik alleen het album van Rose zelf in handen had gehad was ik ook enthousiast geweest.

  • Tony Rose – Medicine Tunes – plus Roll High and Toll Good – Songs of Tony Rose – Cannery Row Records – distr Xango
  • Bestel de twee cd’s hier bij een bekende webwinkel: Tony Rose Medicine Tunes

Luister hier naar een paar fragmenten:

tony rose - when i walk will you follow     
tony rose - pieters song     
matt deharp with mattheus sacramento - tuez svp     
the mayhaws - old woman     
the slaters - so blue