Vanessa Lively is een singer/songwriter die in principe aan haar eigen liedjes en haar stem genoeg zou hebben, maar die daarnaast met een magnifiek dubbeltalent gezegend is, waardoor ze ook nog eens magnifieke arrangementen voor haar liedjes weet te maken die ervoor zorgen dat je er bijna ademloos naar zit te luisteren, en je er ook naar kunt blijven luisteren, want die arrangementen zitten zo mooi in elkaar dat je daar alleen al niet snel op uitgeluisterd bent.

Daar komt bij dat Lively een talent heeft voor mooie pakkende melodieën, waardoor je de liedjes blijft neuriën, en weet ze zelfs simpele gegevens als de honingbij die van bloem naar bloem vliegt op een poëtische manier tot grote hoogte te brengen zonder zoetsappig of hoogdravend te worden. Vanessa Lively is gewoon heel erg goed, en doordat ze zo ontspannen zingt heb je dat in eerste instantie nieteens zo door.

Haar teksten geven verder blijk van een grote maatschappelijke betrokkenheid – ze zingt over een Soedanese vluchtelingenfamilie die uit elkaar gehaald wordt, ze zingt het Spaanstalige treurige vrijheidslied Estoy Volando, ze zingt een hartverscheurend lied over de dood van een kind, en haalt de inspiratie voor de arrangementen van haar muziek van overal vandaan, van Zuid Amerika, maar ook uit popmuziek, folk, blues en funk.

De hoes van haar album laat een schilderij zien dat bestaat uit een groot aantal kleinere schilderijen die ze maakte en verkocht om de kosten van deze cd te kunnen dekken. Een echt dubbeltalent dus, deze Vanessa Lively, en een album dat steeds mooier wordt. Een aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.