In haar vorige albums Exact Change en Vox Ukelele Cello stond niet alleen de stem, maar ook de ukelele van Victoria Davitt, beter bekend als Victoria Vox, centraal, en dat gaf die albums een wat ouderwets sfeertje, om het zo te zeggen. Knus, vaudeville, jaren dertig, die hoek.

Nirvana in Rem klinkt totaal anders – de ukelele is naar de achtergrond verdwenen, en er zijn wat gastmusici die alles wat meer naar de pop toe trekken. Vox blijft natuurlijk wel zichzelf, met subtiele geluidsfragmenten die het allemaal extra leuk maken. De albumtitel heeft overigens niets met twee bekende bands te maken, maar alles met hemelse oorden en de remslaap.

De inspiratie haalde Vox dit keer uit de licht surrealistische schilderijen van Fred Stonehouse, waar je in het boekje bij de cd dan ook reproducties van vindt. De inspiratie was overigens wederzijds, want toen Stonehouse de liedjes hoorde ging hij spontaan nieuwe schilderijen maken die de liedjes bij hem opriepen. Mooier kun je het niet krijgen, toch?

Ik zei dat de gastmusici de muziek van Vox wat meer naar de pop trokken, maar gelukkig is het allemaal nog steeds redelijk jazzy, en hoor je de folk er ook nog mooi doorheen schemeren. Het album is door Vox in eigen beheer uitgebracht, en bij haar kun je ook een hardcover met cd kopen, met een handtekening van zowel Vox als Stonehouse. Je moet dan wel opschieten, want de oplage is maar 300 exemplaren

  • Victoria Vox – Nirvana in Rem – inspired by the art of Fred Stonehouse

Luister hier naar een paar fragmenten: