Als je ziet hoe er in andere landen met de liedjestraditie wordt omgesprongen kun je in Nederland wel stinkend jaloers worden. Hier hadden we de onnozele prutser Ate Doornbosch die er zo’n beetje in zijn eentje voor gezorgd heeft dat niemand hier ook maar enige belangstelling heeft voor de oude Nederlandse liedjes die hij verzamelde. Dat heeft veel te maken met de liefdeloze en maniakale manier waarop Doornbosch verzamelde – als de teksten maar compleet waren was hij tevreden. Van muziek of muzikale kwaliteit had hij geen enkel benul.

Dat is in Engeland wel anders, zoals je gemakkelijk kunt constateren als je luistert naar de liedjes van de zogenaamde Axford Five, de liedjes van vijf vrouwen uit Hampshire, verzameld door George Gardiner, die ze in 1904 optekende in het dorpje Axford. Hier krijgen die, toen al traditionele, liedjes van vijf vrouwelijke zangers van nu met overgave de vertolking die ze verdienen. Het gaat om liedjes over liefde en verraad, om moord- en doodslagliedjes, maar ook om ondeugende liedjes en heimweeliedjes. We laten hier twee fragmenten horen die duidelijk maken dat het allemaal ook echt met liefde en passie wordt uitgevoerd. Je moet wel een beetje van die oude liedjes houden natuurlijk, en niet terugdeinzen voor een stukje geschiedenis en authenticiteit, maar dan krijg je hier echt waar voor je geld. De twee zussen Askew, Emily en Hazel, spelen ook fiddle, melodeon en harp, Moira Craig, Sarah Morgan en Carolyn Robson zingen.

  • The Askew Sisters & Craig Morgan Robson – The Axford Five – Songs collected from five Hampshire women – Wild Goose Records – WGS364CD

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.