Skip Gorman waren we helemaal uit het oog verloren. De albums die hij een jaar of tien geleden voor het Rounder-label had gemaakt werden hier gekoesterd, maar daarna hadden we niets meer van Skip gehoord. Nu blijkt dat hij op zijn eigen platenlabel een paar nieuwe albums heeft uitgebracht. De laatste, Dogie Music, is weer geheel als vanouds.

Skip Gorman maakt cowboymuziek. Dat klinkt nogal lullig, maar Gorman doet het precies goed. Geen vals sentiment, maar gewoon op een ontspannen manier de liedjes brengend zoals je je die bij het kampvuur zou kunnen voorstellen. Er worden in die liedjes grote en kleine verhalen verteld, maar allemaal op dezelfde kalme en relaxte manier. Knusmuziek op zijn allerbest, want de muziek van Gorman is niet alleen buitengewoon aangenaam om te horen, je raakt er vrijwel ongemerkt ook behoorlijk verknocht aan.

Dat komt door de vertrouwd klinkende stem van Gorman zelf, maar ook door de voortreffelijke arrangementen en het overduidelijke plezier waarmee de liedjes gebracht worden. Gorman is er ook echt ingedoken, wat blijkt uit het, als altijd bij Gorman, voortreffelijk gedocumenteerde boekje. Bij elk nummer krijg je tekst en uitleg, waardoor de traditie op een onnadrukkelijke manier levend gehouden wordt. En zijn mooie melancholieke uitvoeringen zijn vaak beter dan de originele versies.

Verwacht hier dus geen spectaculaire nieuwe muziek, maar gewoon een serie knusse cowboyliedjes. Maar dan wel meer dan voortreffelijk gespeeld en gezongen.
Als je na dit album de smaak te pakken hebt loont het overigens zeer de moeite om ook de oudere Gorman-albums op te snorren.

  • Skip Gorman & the Waddie Pals – Dogie Music – Old West 003
  • Skip Gorman – Lonesome Prairie Love – Rounder CD 0359