Slaid Cleaves was de grote verrassing op het Blue Highways-festival in Utrecht, nu al weer zo’n anderhalf jaar geleden. We zaten met smacht te wachten op een nieuwe Nederlandse toernee, want we willen de man graag eens een hele avond bewonderen. Nu is er goed en slecht nieuws.
Het goede nieuws is dat Slaid Nederland weer aandoet, het slechte nieuws is dat hij met een clubje collega’s toert onder de noemer “Songwriter Cycle”, wat betekent dat we hem waarschijnlijk maar een klein uurtje in actie zullen zien. Nou ja, slecht nieuws. Je hebt dan wel een programma waarin je behalve Slaid ook Ray Wylie Hubbard vindt, Mary Gauthier, Larry John McNally en Lynn Miles, dus je hoeft je absoluut niet te vervelen.

Slaid Cleaves komt uit Texas en woont daar in Austin. Hij haalt zijn inspiratie uit country, blues en folk, maakte zelf een aantal geweldige liedjes en mag tijdens een optreden graag een nummer van Hank Williams ertussendoor gooien. Hij heeft zijn draai al aardig gevonden en heeft onmiskenbaar zijn eigen stijl, waarbij de relaxte en soepele zang opvalt. Zijn platen zijn allemaal zeer de moeite waard, maar live is hij nog een dikke slag leuker. In Utrecht stond hij met twee andere mannen op het podium: de fantastische bassist Ivan Brown die er geen been in ziet allerlei capriolen met zijn staande bas uit te halen, en een andere man (de naam is me ontschoten) op gitaar, trompet en nog wat instrumenten. Een hilarisch optreden, terwijl hij de zaal toch ook stil wist te krijgen met een paar gevoelige liedjes. Het publiek was toen in ieder geval laaiend enthousiast (en ik ook), dus een hernieuwde kennismaking laten wij hier in ieder geval niet aan ons voorbijgaan.

Vraag, als je bij hem in de zaal zit, vooral naar “Breakfast in Hell”, een komisch drama in drie minuten, waar hij live graag wat langer over doet.
Zijn nieuwe cd Wishbones is een absolute aanrader, en is in de Benelux tijdelijk verkrijgbaar met een bonus-cd met een aantal liveopnames die door de KRO tijdens zijn optreden op Blue Highways zijn gemaakt.

De cd’s van Slaid kun je via zijn eigen website bestellen: www.slaid.com