Marcel Cuypers is een van die gretige muzikanten die eigenlijk alles willen doen, en die dan ook steeds met verschillende bands en projecten tegelijkertijd bezig zijn. Snake Charming is zijn “klezmer”-band die al achttien jaar bestaat (en ongeveer een jaar in deze bezetting). De stijl van de muziek is wat moeilijk te beschrijven. Cuypers zegt daar zelf over: “We begonnen als klezmerband omdat we klezmer zulke leuke muziek vonden. Maar ja, wat moet je dan met al die andere muziek die je ook leuk vindt? Dus we hebben in de loop der tijd steeds meer andere muziek in die van ons geïntegreerd.” Dat is aan het programma dat ze op een zonnige middag op een pleintje in Zwolle speelden ook wel te horen.

Cuypers speelde klarinet en altklarinet (en hij zong, verrassend genoeg, onder meer een liedje in het Limburgs), ondersteund door een geweldige ritmesectie en een redelijke gitarist die zijn instrument helaas iets te luid had afgesteld. Maar de drummer was geweldig, jazzy, losjes en toch strak, en de bassist was stevig en subtiel tegelijk. Samen vormden ze een magnifieke stuwende ritmetandem. Wat er constant in de muziek doorklonk is wat Wilma Paalman zo mooi “de ziel van Europa” noemt.

Het repertoire was soms verrassend, van gospelnummers via joodse feestmuziek naar White Rabbit van Jefferson Airplane en De Vlieger van André Hazes. Cuypers en band toonden met hun versies aan dat die nummers verdomd goed in elkaar zitten, en dat ze zelfs in een jazzy klezmerachtige uitvoering zeer prima overeind blijven. Het is natuurlijk ook de verdienste van deze band dat ze alle soorten repertoire naar hun hand blijken te kunnen zetten, en dat ze er feitelijk echte Snake Charmingmuziek van weten te maken.

Juist doordat ze muziek maken die niet echt goed in een netje is te vangen is het bijzonder leuk om ze op hun muzikale avonturenreis te volgen. Er wordt tijdens een optreden ook flink geïmproviseerd, waardoor het voor de luisteraar spannend blijft. En tegelijkertijd is het ook feestmuziek waar gewoon lekker van genoten mag worden.

Een nieuwe cd van het gezelschap is in de maak, dus we zullen ze hier ongetwijfeld nog wel in de spotlight zetten binnenkort, maar mocht je kans zien om ze een keer live te zien, laat die kans dan niet schieten, want dit zijn wel de leukere concerten, dames en heren!