Lenny Solomon was helemaal verbaasd toen ik belangstelling voor zijn band Solomon toonde. Ik had het nummer Fishin’ gehoord en dat bleef op een aangename manier in mijn hoofd hangen, een beetje als Otis Redding’s “Dock of the bay”. Zo’n soort lui liedje is het ook, waarin de genoegens van het vissen worden beschreven, en de ontspanning die dat biedt. Een liedje dus dat gaat over bijna niks, en dat bovendien zeer laid-back gezongen en gespeeld wordt. Maar het bleef haken, en ik bleef het nummer draaien, dus ik vroeg Lenny of hij zijn cd wilde opsturen. Lenny was lichtelijk geschokt dat iemand uit Europa zijn muziek kende want volgens hem kennen de meeste mensen in zijn straat hem nieteens. Dat is niet helemaal verwonderlijk, want Lenny en zijn band, die gewoon Solomon heet, maken muziek die makkelijk over het hoofd gezien wordt.

De cd wijst uit dat Fishin’ geen toevalstreffer is, maar dat Solomon gespecialiseerd is in het soort luie liedjes waar iemand als JJ Cale ook erg goed in is. Back-porch music, noemt Lenny het zelf, en dat is ook wel een beetje het beeld dat opdoemt als je zit te luisteren – een paar oudere jongens die lekker op het terrasje achter het huis relaxed muziek zitten te maken. Ze nemen ook de tijd voor iedere nummer. Fishin’ is met zijn viereneenhalve minuut een van de kortere nummers. Constateer nu niet meteen dat het muziek is die maar doorneuzelt, want zo is het niet. Er wordt geïnspireerd gespeeld, wel relaxed, maar zeker niet nonchalant of onverschillig. Ze laten je gewoon met heel veel plezier wat liedjes horen die Lenny geschreven heeft.

De liedjes zijn niet allemaal zo luchtig als Fishin’. Het titelnummer Not Life Threatening bijvoorbeeld gaat over een dame van over de tachtig die ineens merkt dat ze ouder wordt en eenzamer, en die uiteindelijk drie weken dood in huis ligt voor ze door een buurman gevonden wordt. Een mooi ondramatisch en toch aangrijpend liedje. En er staan meer mooie liedjes op deze plaat. Lenny schrijft mooie teksten, heeft er mooie melodieën bij gemaakt en zingt ze ontspannen voor je op zijn back porch.

  • Solomon – not life threatening
  • Solomon’s website (hier kun je een aantal nummers beluisteren en de cd bestellen)