Singer/songwriters spelen en zingen vrijwel altijd hun zelfgeschreven liedjes – songsters spelen en zingen de liedjes van anderen, maar voegen daar wel iets aan toe, waardoor het op de een of andere manier hun eigen lied wordt. Sommige songsters hebben hun eigen liedjesschrijvers die speciaal voor hun schrijven, en we lazen in een recensie ook wel eens de verzuchting dat je als liedjesschrijver god wel op je blote knieën zou willen danken als Grace Griffith een liedje van je zou willen opnemen. Je kunt dus als songster grote hoogten bereiken in het interpreteren van andermans liedjes. We zetten hier een paar bijzondere songsters voor je op een rij die we de laatste tijd tegenkwamen.

Lauren Sheehan

Lauren Sheehan is een betrekkelijk nieuwe zangeres, want dit is haar eerste cd. Ze zingt vooral traditionals als Trouble In Mind en de Weepin’ Willow Blues, en heeft daarbij ondersteuning van onder meer blueslegende Phil Wiggins op mondharmonica. Dat maakt het allemaal net iets intenser, waardoor Sheehans gevoelige en toch stevige zang des te beter tot haar recht komt. Subtiel, en toch stevig, en zeer duidelijk een eigen geluid, terwijl ze in de traditie blijft van folk en blues. Een zeer mooie cd.

Eva Cassidy

Cassidy is pas na haar dood terecht bekend geworden, met als gevolg dat alles wat er ooit van haar is opgenomen ook uitgebracht werd. De cd die wij eruitgepikt hebben is een soort “best of”, met onder meer haar prachtige versie van Wade In The Water. Ze klinkt wat zelfbewuster en steviger dan haar grote voorbeeld Grace Griffith, die een veel ingetogener aanpak had. Ook hier zorgt de backingband voor meerwaarde.

Grace Griffith

Grace Griffith was het grote voorbeeld van Eva Cassidy, en daardoor zou je hier eenzelfde aanpak verwachten. Dat is niet zo. Griffith pakt het heel wat subtieler aan, met geraffineerde fijnzinnige arrangementen die wat meer aandacht van de luisteraar nodig hebben. Haar platen spreken niet meteen direct aan, maar moeten wat vaker gedraaid worden, maar dan worden ze ook steeds beter. Je voelt wel meteen dat ze meent wat ze zingt, en dat soort overtuigingskracht is precies wat haar een echte goede songster maakt.

Liza Constable

Constable kenden we al van de Sevens. Met die stringband nam ze een paar nummers op waarin ze zo goed was dat we alles wilden horen wat deze vrouw verder had opgenomen. Uit deze cd blijkt dat de groep musici die je om je heen hebt staan alle verschil kan uitmaken. De Sevens was een zeer geïnspireerde folkgroep waarbij je op het puntje van je stoel ging zitten, de groep die ze hier achter zich heeft is een wat ingeslapen jazz/bluesband, waardoor de fantastische zang maar half zo goed uit de verf komt. Jammer, maar hou Constable in de gaten, want zingen kan ze!

Maura O’Connell

Maura O’Connell is een Ierse zangeres die vrij vroeg in haar carrière naar Nashville is verhuisd. Daar heeft ze veel samengewerkt met dobrospeler Jerry Douglas, die ook haar beste cd’s heeft geproduceerd. Een paar jaar geleden maakte ze een absolute topper toen ze voor één album (Wandering Home) echt terugkeerde naar haar Ierse roots, maar haar volgende plaat werd geproduceerd door Ray Kennedy en was meer doorsnee country.
O’Connell is in eigen woorden “just a singer”, maar dan wel een hele goede. Ze heeft nog nooit een slechte plaat gemaakt, en de verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen bleek dat ze weer met Jerry Douglas samen zou werken. Douglas speelt zelf ook weer mee, maar opmerkelijk genoeg niet op de dobro, maar op de lapsteel. En dat geeft meteen een heel ander, meer mainstream countrygeluid. Zeker niet slecht, maar de Ierse wind die altijd door O’Connell’s muziek waaide is hier wel een heel miniem briesje geworden. Er zitten een paar topnummers tussen, maar over de hele linie is het voor de liefhebbers van de “Ierse O’Connell” een wat teleurstellende cd geworden.

Caroline Doctorow

Doctorow is de dochter van de schrijver Doctorow, en zij is de enige van de hier genoemde songsters die ook zelf nummers schrijft. Ook hier treffen we weer een voortreffelijke band aan en arrangementen die uitblinken door subtiliteit. Ook hier dus weer muziek die het verdient er wat vaker naar te luisteren, omdat het niet van die rechttoerechtaanmuziek is waar je meteen mee klaar bent.

Als je nieuwsgierig bent geworden kun je via onderstaande links in de meeste gevallen stukjes muziek van de dames beluisteren.