Drie dames die muziek maken en daarin lichtelijk christelijk of spiritueel geïnspireerd zijn.

Heather Kropf – Hestia

Kropf klinkt in haar aanpak erg op Nanci Griffith – dezelfde manier van zingen, dezelfde ingetogen en tegelijkertijd vastberaden voordracht. Toch blijft het intieme muziek, al hoor je dat Kropf redelijk stevig in haar schoenen staat. De arrangementen zijn subtiel, en zo mooi dat ze groeien als je de muziek vaker hoort. Sympathieke muziek, waarin de stem van Kropf centraal staat. Soms is een piano of een gitaar voldoende als begeleiding. Het openingsnummer Joy Comes Like the Morning is overigens opgedragen aan de Griekse godin Hestia, dus het helpt wel als je een beetje gevoelig bent voor spirituele zaken om dit album volledig te kunnen waarderen.

Dede Wyland – Keep the Light On

Liedjes waarin het geloof wat al te simpel bezongen wordt werken bij mij altijd een beetje op de lachspieren, dus als Dede Wyland haar album al begint met zo’n liedje is de toon wat mij betreft al gezet. In Lord Keep the Light On vraagt ze Jezus om het licht aan te laten in de hemel en een plekje voor haar te reserveren. Een villa is niet nodig, een blokhut is goed genoeg. Tja. Wyland zingt liedjes van anderen, en ze zijn niet allemaal zo duidelijk Simplistelijk. Ze maakt bluegrass, en heeft daarvoor een uitstekende band tot haar beschikking, met onder meer Mike Munford op banjo en Wyatt Rice op gitaren, terwijl Darol Anger als gast viool speelt. Wyland heeft bovendien een mooie stem, en heeft een aantal prima liedjes uitgezocht. Ook hier geldt dat een beetje spirituele instelling de waardering waarschijnlijk nog wat vergroot.

Gretchen Peters – Northern Lights

Gretchen Peters zingt op Northern Lights zogenaamd seasonal repertoire, wat vooral neerkomt op kerstliedjes. Waarom we haar toch even noemen, al ben ik nog steeds voorzitter van het anti-decembercomité, is omdat ze niet de voordehandliggende liedjes heeft gekozen, en vooral ook omdat ze toch wel érg goed is. Geen doorsnee kerstliedjes hier, en ook geen mierzoete arrangementen, maar gewoon mooie, ingetogen, intieme liedjes, die zeer goed te genieten zijn als je de teksten even vergeet. Vooral de arrangementen zijn voortreffelijk.