Souldada is een Friese band die haar naam op een vrije manier ontleend heeft aan het begrip “saudade”, dat je simplistisch zou kunnen vertalen als de Spaanse blues. Tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei 2008 in Hoogezand trad de band op onder niet echt optimale omstandigheden, namelijk voor een vrijwel leeg plein. Gelukkig trokken ze zich daar niet al te veel van aan en speelden ze de sterren van de hemel.

Janna Koussios, de zangeres, weet met haar stem te ontroeren, maar ze weet ook mensen aan het dansen te krijgen, en ze weet zelfs mensen in het niet al te ruimbemeten publiek door het uitdelen van muziekinstrumenten mee te laten spelen. Spelen voor een vrijwel leeg plein lijkt misschien een ondankbare aangelegenheid, maar het is misschien wel aardig de oudere heer in de rolstoel te vermelden die mij aanschoot met de vraag “is the lady now singing in the greek language?” – wat inderdaad zo was. Hij was duidelijk geraakt door de muziek, en na afloop maakte ik nog even een praatje met hem. Hij vroeg wat dit nu eigenlijk voor gelegenheid was, want hij was hier bij toeval zomaar in een concert beland. Ik legde uit dat er gespeeld werd om onze bevrijding na de tweede wereldoorlog te vieren en vroeg of hij Grieks was. Nee, hij was Armeniër en kwam uit Irak. Dan moet ik wel even slikken, eerlijk gezegd. Maar de muziek, die had hij wel heel erg mooi gevonden. Toen hij mij op mijn arm klopte om me te bedanken zag ik dat hij de muziek niet alleen erg mooi vond, maar dat hij er ook erg door geraakt was.

Kijk, en dan kun je als band voor een vrijwel leeg plein spelen, maar als je één of twee mensen dan toch nog zó weet te raken, dan heb je het die middag héél goed gedaan.

janna stelt de band voor...