Zelfs als de naam JD Souther je in eerste instantie niets zegt is de kans zeer groot dat je de muziek van de man wel degelijk kent, want John David Souther schreef voor The Eagles onder meer New Kid in Town en Best Of My Love. Zelf vormde hij met Chris Hillman en Richie Furay een tijd de Souther-Hillman-Furay Band. If The World Was You is zijn eerste studio-album in een kwart eeuw, en we kunnen alleen maar zeggen dat het de moeite van het wachten meer dan waard is geweest.

Het album werd live in de studio opgenomen, met een superieure band die heel relaxed, heel jazzy, maar ook heel scherp en to the point speelt. Prima blazers, maar ook een voortreffelijke banjo, swingend pianospel, voortreffelijk soepel slagwerk en met uitstapjes naar zwoel swingende Caribische geluiden. Denk aan de intelligente jazzpop van Steely Dan, maar dan wat minder pretentieus. Souther schrijft nog steeds prima liedjes, met intelligente teksten, heeft een mooie, licht gruizige stem die nog steeds fantastisch klinkt, en weet zijn arrangementen perfect op de liedjes toe te schrijven.

Bovendien is het een cd die steeds beter wordt. Luister maar eens naar de prachtige, dertien minuten durende afsluiter The Secret Handshake of Fate, waarin alles wat dit album zo goed maakt mooi samenkomt. Een episch nummer dat geen moment verveelt, sterker nog: dat je bijna een kwartier lang op het puntje van je stoel houdt. Mooi mooi.

  • JD Souther – If The World Was You – Slow Curve Records