Larry Sparks is niet zo bekend als Ralph Stanley, maar dat zou hij eigenlijk wel moeten zijn. Sparks zit veertig jaar in het vak, en ter gelegenheid daarvan is er nu een cd waarop hij met vrienden zijn oude successen nog eens zong. Voor mij was het, moet ik bekennen, de eerste kennismaking met Larry Sparks, en ik ben diep onder de indruk. Sparks noemt zichzelf de jongste old-timer, en het klopt dat hij pure traditionele bluegrass maakt. Hij speelt zelf zeer goed gitaar en hij heeft voor dit album het puikje van de hedendaagse bluegrass om zich heen staan. Dat levert een zeer fraaie, ingetogen, ontspannen plaat op, met een reeks aan hoogtepunten. Alison Krauss en Dan Tyminski zingen en spelen bijvoorbeeld mee op het prachtige John Deere Tractor, en Ralph Stanley en Ricky Skaggs zijn te horen op Sharecropper’s Son.
Andere namen zijn Vince Gill, Rhonda Vincent en Tom T Hall. Het noemen van het hele rijtje zou je op het idee kunnen brengen dat het om een rommelig zootje van verschillende nummers gaat, maar het opmerkelijke is dat de schitterende doorleefde zang van Sparks ervoor zorgt dat het echt een hecht album is geworden. Dat is waarschijnlijk mede te danken aan de producer, Don Rigsby, die de juiste relaxte sfeer goed weet vast te houden met iedereen. Zelfs de bluegrass-gospels zijn bij Sparks eerder aandoenlijk dan irritant.

Sparks heeft een schitterende staat van dienst. Hij speelde al in 1964 in de Clinch Mountain Boys, de begeleidingsband van de Stanley Brothers. Toen Carter Stanley in 1966 overleed vroeg Ralph Stanley hem als leadzanger en gitarist, maar eigenlijk heeft Sparks nooit echt vol in de spotlights gestaan. Hoog tijd dus om de man te ontdekken, want dit juweeltje is voor elke bluegrassliefhebber een must. “40” is een album dat het verdient een bluegrassklassieker te worden. Absolute top.