Alpenhoorn, boventoonzingen, jodelen, electronica – een vreemde combinatie is het wel, maar het Zwitserse duo Stimmhorn, aangevuld met electronicaspecialist Kold, die ook voor beats en piano zorgt, weet er buitengewoon avontuurlijke muziek mee te maken. Als je bij het woord “jodelen” al af dreigde te haken moet je weten dat je op sommige momenten weliswaar gejodel hoort, maar dat het hier vooral klinkt als een manier om de grenzen van de menselijke stem te verkennen, net als het boventoon- en ondertoonzingen dat je hier ook zult horen.

Denk nu niet dat je hier een oervervelend pretentieus experimenteel gezelschap voor je neus krijgt, want dat is absoluut niet het geval. Stimmhorn maakt met ongebruikelijke instrumenten en ongebruikelijk stemgebruik en verbazende samples muziek die je wel degelijk weet te raken. Ze werkten in de negen jaar van hun bestaan een paar keer mee aan theatervoorstellingen, waarbij de kritiek altijd zeer lovende woorden schreef over hun muziek, die meer dan alleen ondersteunend was. We hebben hier dus niet te maken met jongens die enkel als gimmick oerzwitserse instrumenten als de opmerkelijke alpenhoorn gebruiken voor het effect. Ze doen er iets mee dat je bij de kladden pakt. En ondanks de experimentele aanpak schemert de traditie er ook steeds op een plezierige manier doorheen. Bovendien worden er heel wat meer blaasinstrumenten bespeeld, naast piano, orgel, accordeon en de nodige percussie.

Avontuurlijke muziek dus, die spannend blijft, ook na een aantal keren luisteren. En, ook niet geheel onbelangrijk, de mannen hebben gevoel voor humor. Ik schoot in ieder geval een paar keer onbedaarlijk in de lach, zeker bij de jodelpassages, terwijl je tegelijkertijd ook onder de indruk raakt van het technische meesterschap waar ze steeds blijk van geven. Grappige muziek, maar op andere momenten ook lyrisch en ontroerend mooi. Igloo is een steeds weer verrassend en nergens mee te vergelijken meesterwerkje. Een absolute aanrader.

  • Stimmhorn & Kold Electronics – Igloo – Recrec make w16