platenhoezen met stokjes
Een stevige kartonnen hoes, met linnen bekleed, en een apart opgeplakte papieren titel.
Hier wordt de binnenhoes iets uitgeschoven. Je ziet hoe fraai het allemaal is afgewerkt, met linnen rond het stokje, waarop aan de zijkant (zie hier links) de titel te lezen is.
De binnenhoes is van stevig papier, van binnen met plastic gevoerd.
Dit kleinere, dunne boekje, met teksten en stukken van de partituur, is toegevoegd.
Hier zie je de open kant van de hoes. Je kunt zien dat het geen eenvoudige gevouwen kartonnen hoes is, maar een zorgvuldig geconstrueerde doos. Het uitstekende stokje komt precies tegen het afsluitende deel van de hoes.
Platenhoezen met stokjes koester ik. Je gaat bijna als vanzelf voorzichtiger met zo’n hoes en zo’n plaat om.
Zoals deze – misschien niet de beste plaat met Callas, maar door de losse toegevoegde teksten en de fraaie hoes toch favoriet.
In de tijd van de langspeelplaat waren klassieke platen vaak veel duurder dan populaire lp’s. Er werd bij die klassieke platen vaak ook meer aandacht besteed aan de hoes. Een prachtig voorbeeld daarvan vormen de hoezen met stokjes. De dikke kartonnen platenhoezen bevatten een binnenhoes waar een stokje over de hele lengte in vast was gelijmd, op zo’n manier dat de titel van de plaat te lezen was als je de hoes “verkeerd-om” in de kast zette, dus met de opening naar voren. Het was op deze manier ook gemakkelijker om de binnenhoes uit de buitenhoes te trekken. En het effect was vooral ook dat je het gevoel had dat je iets bijzonders in handen had, waar veel aandacht aan was besteed. En daardoor behandelde je zo’n plaat ook met meer respect dan een plaat in een flodderhoesje.