Erwin de Vries is een singer/songwriter die in het Gronings schrijft en zingt, maar de vries is ook een rocker, die met een licht rauw randje over alles zingt wat hem bezig houdt, en die daar niet altijd even fijnzinnig in is – cynisch, hard soms, maar altijd raak en rakend.

Dat heeft voor een deel ook met zijn sterke band te maken, die zijn zang goed weet te ondersteunen met soms pure stevige rock’n’ roll – luister maar eens naar Maria op dit, zijn achtste album alweer, de Noodzoak. Maar De Vries kan ook gevoelig uit de hoek komen met een nummer dat bijna een ballade genoemd kan worden als Wanneer is de nacht ooit stil. En er mag ook gelachen worden, want persiflages en anecdotische verhalen zijn er ook dit keer weer bij.

En Erwin de Vries is een Grunneger, dus het gaat, bijvoorbeeld in Prachteg Grunnen,  ook over aardbevingen, windmolens en gaswinning.  De Vries stáát voor Groningen, dus geen gejammer, maar twijfel is er soms ook een beetje, en melancholie en somberte zijn ook nooit echt ver weg. De Noodzoak is geen lichtvoetig plaatje, wel een stevige rocker met diepgang. Een aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: