Gé Reinders is een Limburgse singer/songwriter die er op een bepaald moment achter kwam dat zijn muzikale roots niet alleen bij de folk en de rock lagen, maar ook bij de harmonie- en fanfare-orkesten uit zijn jeugd. En net zoals Amerikaanse singer/songwriters hun Amerikaanse roots omarmen en hun liedjes steeds vaker in Americana verpakken ging Reinders samenwerken met fanfares en harmonieën. Dat leverde zelfs een onverwacht grote hit op, Blaosmuziek, dat het tot hoog in de Top 2000 schopte.

Reinders is inmiddels vijfenzestig en maakte zojuist zijn derde album met topblazers als begeleiders, en dit album, Oetblaoze, luidt meteen ook zijn afscheidstournee in. De elf nummers op Oetblaoze zijn opgenomen met het orkest van de Nederlandse Douane onder leiding van de Limburgse dirigent Björn Bus, en het klinkt allemaal weer fabelachtig mooi, want de arrangementen zijn weer van absolute wereldklasse. Limburg speelt met zijn fanfares en harmonie-orkesten niet voor niets mee op wereldniveau – en dat kun je hier heel goed horen.

Het mooie van blazersorkesten is dat ze zo veelzijdig kunnen zijn – luister maar eens naar het verschil tussen het prachtige flamboyante drinklied Laot ós drinke (met het Venrays Mannenkoor) en het arrangement bij het verrukkelijk speelse Mesjtreech (waert zo langzaamaan wakker). En dan hebben we nog de ingetogen ballades, en de uitbundige uithalen in andere nummers.

Mooi om te zien hoe sommige liedjes meegroeien met de tijd – 75 jaor heette eerst 55 jaor, werd nog een keer 65 jaor en nu, bijna 75 na het einde van de Tweede Wereldoorlog is het 75 jaor geworden. Hopelijk gaat het liedje nog heel lang mee. Er staat een bonustrack op, met het Venrays Mannenkoor, en als je even geduld hebt komt er dan nog een heel mooi klein paaseitje langs. Ik ga hier niet alle nummers met je langs, maar geloof me, er staan heel wat juweeltjes op, en de oude bekenden worden nog mooier dan ze al waren met de blazersarrangementen. Het album is dus zonder meer een aanrader, maar ik zou je ook willen adviseren naar een van de afscheidsconcerten te gaan, want Reinders treedt steeds met een plaatselijk blazersorkest op, en die zijn, kan ik uit betrouwbare bron verklaren, allemaal van topniveau.

Luister hier naar een paar fragmenten: