Een paar jaar geleden sprong ik een gat in de lucht toen ik hier in Groningen op een rommelmarkt twee oude langspeelplaten vond van Gerard van Maasakkers, in perfecte staat. Want Van Maasakkers mag dan wel wereldberoemd zijn in Brabant, buiten die provincie vind je maar zelden iets van de man en blijkt vrijwel niemand tot mijn grote verbazing van hem gehoord te hebben. En dat terwijl Van Maasakkers al veertig jaar een van de drijvende krachten achter de Brabantse folkmuziek is, en één van de beste liedjesschrijvers die we in Nederland hebben rondlopen.

Als je Gerard niet kent kun je nu een hele mooi inhaalslag maken, want er is een heel mooi boxje verschenen met drie cd’s met negenenvijftig liedjes uit veertig jaar Gerard van Maasakkers. Dat is ongeveer een derde van het aantal liedjes die hij geschreven heeft, dus als je de smaak te pakken hebt gekregen na deze drie bomvolle cd’s kun je op zoek naar al zijn platen, want voor mijn gevoel heeft van Maasakkers eigenlijk nog nooit een zwakke plaat gemaakt. Ik laat je hier wat fragmenten horen, om te beginnen Daor is de zon uit de eerste periode, live opgenomen in 1998, te vinden op de eerste cd:

Dan het nummer waarmee de tweede cd opent, Ik bouw een huis, uit 2000:

en dan, ook van de tweede cd, maar nu uit 2008, het heerlijk lome, swingende Terras, dat hij samen met het Rosenberg Trio speelt, en dat op de cd Anders te vinden is:

Dan, uit 2010, en te vinden op de derde cd, het nummer Dansen, dat van Maasakkers schreef naar aanleiding van de Kindervredesprijs die uitgereikt werd aan de zestienjarige Mayra Avellar die een actie had gehouden voor veiligheid in hun door drugsoorlogen geteisterde wijk in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Het nummer wordt gespeeld samen met de slagwerkers van Batuque Batucada en zangers van Favela Força:

en tenslotte een fragment uit Kleine Gerard, van Lijflied uit 2011, tekst Peer Wittenbols, muziek Gerard van Maasakkers.

Ik denk dat ik met dit rijtje fragmenten wel een beetje de veelzijdigheid van Van Maasakkers duidelijk heb kunnen maken. De neiging om eindeloos fragmenten te laten horen is bijna onbedwingbaar, maar het advies mag duidelijk zijn: schaf gewoon dit magnifieke boxje aan, want je hebt voor weinig geld een schitterend overzicht van de man. Een absolute aanrader dus!