Gé Reinders had een soort van sabattical genomen – een jaartje rust op muzikaal gebied – geen nieuwe cd, geen toernee, wel een paar andere projecten, maar voor de liefhebbers van zijn muziek was er even radiostilte. Nu is er onverwacht een samenwerkingsproject met de Friese zanger Syb van der Ploeg (van De Kast), en wordt er vrolijk tweetalig in het Fries en het Limburgs gezongen, en ook in het Nederlands als het zo uitkomt.

De twee, (of eigenlijk drie, want Wiebe Kaspers, zanger, pianist en kistharmoniumist (?) heeft zich bij hun gevoegd en schreef mee aan een groot deel van de liedjes) hebben elkaar echt gevonden, en ze vormen ook een mooi samenzingend koppel, want hun stemmen pakken lekker, en de liedjes die ze samen schreven zijn bijzonder overtuigend.

Streektaal, maar dan een tandje hoger, zullen ze wellicht gedacht hebben. Of: weg met alle grenzen, want daar pleit het openingsnummer, Ich haaj fan dy eigenlijk wel een beetje voor – de taal is eigenlijk maar een onnozele barriëre. Al met al is het een lekkere, aanstekelijke popplaat geworden, met wat verrassende melancholieke nummers ertussen, maar vooral veel vrolijkmakende opgewekte samenzang.

Je kunt merken dat de Syb, Gé en Wiebe met merkbaar veel plezier samen aan de slag zijn gegaan, en dat plezier straalt er dan ook aan alle kanten vanaf. Kortom: een album om opgewekt van te raken.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.