Paul van Loo en Ivo Rosbeek vormen een gouden combinatie. Van Loo, Limburgse streektaalzanger en de oude rot in het vak, Rosbeek de jonge alleskunner en virtuoze multi-instrumentalist die zowel ingetogen piano of orgel kan spelen maar ook rockgitaar of accordeon. Van Loo schrijft teksten, Rosbeek schrijft muziek erbij, en dat levert al een behoorlijk aantal juweeltjes op, die je op de tweede schijf van dit verrassende dubbelalbum vindt. Ummer ieëmesj angesj (altijd iemand anders) komt bijvoorbeeld van dat tweede album.

De eerste schijf is minstens zo verrassend, want Van Loo en Rosbeek namen hier liefdevol een aantal nummers onder handen van hun voorbeelden. Vandaar de titel Vuurbeelde, wat gewoon Voorbeelden betekent. Bob Dylan, Lou Reed, Ian Hunter, Tom Waits, maar ook Reinhard Mey werden vertaald en kregen een behandeling waar ze zeer blij mee mogen zijn, want zowel Paul van Loo als Ivo Rosbeek weten volledig te overtuigen met hun versies van de liedjes van hun helden. Van het toch enigszins doodgezongen Hallelujah van Leonard Cohen werd ik in de versie van Rosbeek zowaar toch even stil. Mooi.

Het zijn niet alleen de schitterende, vrij ingetogen arrangementen die perfect op maat gesneden zijn voor de liedjes, maar ook de vertalingen – You and Me van Randy Newman werd bijvoorbeeld zeer mooi vertaald als Doe en Ich, en prachtig gezongen door Van Loo, waarbij het in het Nederlands onnatuurlijke “You and me babe” mooi vermeden werd. En dan is er het prachtige, adembenemd mooie duet Aafsjeed met en van Martin Korthuis, dat verbazingwekkend genoeg meteen in de Limbo Top Tien belandde, wat je van zo’n mooi, melancholiek en ingetogen liedje niet zou verwachten.

Al met al is dit een schitterend dubbelalbum geworden, intiem, met liefde gemaakt, ingetogen maar soms ook heerlijk uitbundig, melancholieke, pure muziek. En, hoe moet ik dat uitleggen, steeds precíés goed. Perfect zonder gladjes te worden. Een juweel van een plaat en een absolute aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.