The Highwoods String Band

feed your babies onions (dan kun je ze 's nachts tenminste weervinden)...

The Highwoods String Band bestond van 1972 tot 1978 en heeft in die periode niet zo heel veel opnames gemaakt. Het beste (en ook het meeste) is verzameld op de cd Feed your babies onions (so you can find ‘em in the dark…). Als je de muziek gehoord hebt en daarna pas gezien hebt wat de bezetting was vallen je schoenen uit van stomme verbazing. Want hoe kan zo’n vol geluid door slechts vijf mensen geproduceerd worden? Dat was voornamelijk te danken aan de tweede viool, die zo ongelofelijk mooi tegen de eerste viool inspeelt dat je geregeld denkt dat er minstens vier of vijf violisten bezig moeten zijn. Fenomenaal. En dan wordt er door de anderen ook bijzonder energiek, subtiel en spannend gemusiceerd. Hier is duidelijk sprake van magie. De live-optredens van deze band hebben door Amerika dan ook een spoor van bandjes achtergelaten. Bij elk optreden zaten wel mensen die dachten: dát wil ik ook!
Deze cd is dan ook onze Absolute Aanrader!
 


The Red Clay Ramblers

the red clay ramblers

Als je ze ziet denk je dat ze een paar massamoordenaars uit de moerassen van Okefenokee op een rijtje hebben gezet, maar het gaat hier echt om een legendarische stringband. The Red Clay Ramblers bestaan nog steeds, en maken nog steeds erg leuke platen. Ook zij zijn live meer dan de moeite waard. De cd die je het beste aan kunt schaffen is Twisted Laurel/Merchant’s Lunch; op deze cd staan twee van hun beste langspeelplaten. Ze klinken als een band uit de jaren dertig, maar hebben veel van hun nummers zelf geschreven. Er wordt virtuoos gespeeld en vooral ook schitterend gezongen. En het is niet alleen maar feest; de melancholieke ondertoon maakt van deze muziek toch net iets meer dan alleen maar lekkere muziek.

merchants lunch, samen met twisted laurel op één cd


Any Old Time String Band

i bid you goodnight

Een vrouwengroep, en wat voor één! Zoveel goede zangeressen vind je niet snel bij elkaar, en als ze dan ook nog prachtig meerstemmig kunnen zingen én fantastisch spelen, dan heb je echt een topband. Ze hebben in 1978 en 1980 twee langspeelplaten gemaakt die samen op de cd I bid you goodnight te vinden zijn. Het complete oeuvre dus. Jammer dat er niet meer is.


R Crumb and his Cheap Suit Serenaders

the cheap suit serenaders

R Crumb is vooral bekend als striptekenaar van onder meer Fritz the Cat, maar hij heeft met zijn Cheap Suit Serenaders drie prachtige stringbandplaten gemaakt. Van die drie is de laatste, Singing in the bathtub, het beste. Bob Brozman zat op dat moment ook in de band. Aanstekelijke muziek. Crumb woont tegenwoordig in Frankrijk en speelt daar nu bij de retroband Les Primitifs du Futur.

singing in the bathtub