The Red State Ramblers

Op de titelloze cd van The Red State Ramblers vind je drie kwartier van traditionele instrumentals, aangevuld met wat echte stringbandliedjes, wat wil zeggen dat er gelachen mag worden. Er wordt hier zoals het hoort buitengewoon aanstekelijk gemusiceerd en gezongen en de lol spat er vanaf. Geen nieuwlichterij, maar gewoon heerlijke muziek van alle tijden.

Demolition String Band – Where the wild, wild flowers grow – The songs of Ola Belle Reed

De Demolition String Band bestaat eigenlijk maar uit twee mensen, Elena Skye (zang, mandolie en gitaar) en Boo Reiners (zang, banjo en gitaar), aangevuld met een bassist en een fiddler. Skye was dermate onder de indruk van de liedjes van de bijna legendarische Ola Belle Reed dat ze er graag een hele cd aan wou wijden. Die ode aan Reed pakt goed uit – je wordt vooral ook nieuwsgierig naar de originelen. Dat krijgen ze dan toch maar mooi voor elkaar.

Well Tempered String Band – Book Two

Twee dames en een heer. Eileen Kozloff (mandoline en autoharp), Kellie Allen (gitaar) en Pete Petersen (banjo en gitaar). Ze zingen alledrie en behalve gitaar en banjo horen we hier ook de autoharp in een prominente rol. Het repertoire is vooral traditioneel. Denk aan de Carter Family, de Louvin Brothers, maar ook aan de Any Old Time String Band, terwijl er ook een nummer van Iris DeMent wordt uitgevoerd. Goede keuzes, uitstekende zang, prima spel, maar toch halen ze het niveau van hun grote voorbeelden helaas nergens.

The Infamous Stringdusters – Fork In The Road

In tegenstelling tot de bovenstaande bands hebben de Beruchte Snarenstoffers het grootste deel van de liedjes hier zelf geschreven. Sterke liedjes, helemaal in stijl ergens tussen stringband en bluegrass. Ze zijn met hun zessen en vormen een perfecte hechte band die wat minder traditioneel klinkt. Er wordt met bijzonder veel flair gespeeld, energiek en met schitterende scherpe samenzang. Er worden mooie muzikale tapijtjes geweven, waardoor er steeds meer te ontdekken valt. Een groeiplaatje dus. Mooi.