Stringbands zijn, letterlijk vertaald, snarenorkestjes. In de praktijk vind je in een stringband meestal een fiddler, een gitarist, een bassist en een banjospeler, maar de bezetting wisselt. Er komt wel eens een mandoline bij, of een trekharmonica. Drums zul je vrijwel nooit horen.
Meestal wordt er gespeeld zoals er tachtig jaar geleden ook al gespeeld werd door dit soort bands. Lekker samen akoestisch muziek maken dus, en dat hoor je er ook aan af. Pure lol, een hoop energie en lekkere muziek. We zetten hier weer de beste stringbands die we de afgelopen tijd hoorden voor je op een rij.

Run of the Mill String Band

Op Steal Aboard hoor je een doorgewinterd kwartet oudere muzikanten die vooral traditionals spelen op fiddle, banjo, gitaar en bas. In ruim een uur komen er heel wat instrumentals voorbij, allemaal met verve gespeeld. Slechts twee keer krijgen we een liedje te horen, dat net even voor wat afleiding zorgt. Op die momenten hoor je ook dat de opnamekwaliteit niet echt fenomenaal is. Toch doet dat er niet zoveel toe. Een prima, rustige, ouderwetse stringbandplaat.

Triple Chicken Foot

De vier muzikanten van Triple Chicken Foot (overigens net als de voirige drie mannen en één vrouw) zijn een stuk jonger, maar de muziek op Meeting In The Air klinkt zelfs nog iets meer lo-fi. Volgens het minimale kartonnen hoesje is het hele album op een zonnige dag live opgenomen rond één microfoon. Dat betekent dat de muziek het helemaal alleen moet doen, en dat zit wel snor, want je kunt de lol uit de luidsprekers horen knallen. Ook deze band speelt vooral traditionals, maar ze doen dat geïnspireerd en zeer energiek. Gewoon een heel lekker plaatje.

Kane’s River

Kane’s River klinkt het meest professioneel van deze stringbands. Ze doen ook wat denken aan de top-bluegrass van Alison Krauss en Union Station – Julie Elkins zingt al net zo ingetogen en zuiver als Krauss. Deze band speelt ook vooral zelfgeschreven nummers, en daar zitten een paar echte juweeltjes tussen, zoals het titelnummer van hun album Same River Twice. Mooi, gevoelig, schitterend gespeeld. Top. En ze kunnen allemaal goed zingen ook nog. Mooi groeiplaatje.