Twee stringbands en twee bijzonder leuke cd’s.

The Barn Owl Band

We hebben het hier al eerder gehad over de cd Cloud Forest van de Barn Owl Band en we waren daar al behoorlijk enthousiast over. Nu ligt er een iets oudere cd van dezelfde band hier, met een live optreden. Soms valt een band dan behoorlijk door de mand, maar dat is hier zeker niet het geval – ze zijn live bijna nog leuker dan in de studio. Ook hier vind je een mooie mix van traditionals en klassiekers en eigen werk van twee bandleden, en er wordt zeer geïnspireerd gespeeld, al is de band in strikte zin eigenlijk geen puristische stringband. Daar zijn ze om te beginnen met zijn achten al een tikkeltje te groot voor, maar bovendien horen we ook af en toe een fluit, een piano, een bodhran of een accordeon. Ierse en Schotse invloeden zijn onmiskenbaar aan te wijzen, en behalve lekker fel kan de band ook heel mooi lyrisch en melancholiek uit de hoek komen. Traditionele akoestische muziek dus, maar met veel schwung gespeeld. Vijf kwartier aanstekelijke muziek voor de liefhebbers van muziek die met veel hoorbaar plezier gespeeld wordt.

The Broken Valley Roadshow

De Broken Valley Roadshow bestaat uit zeven mensen, waarvan er twee alleen zingen. Hier wel de traditionele stringbandbezetting – banjo, fiddle, mandoline, gitaar en bas. We horen een aantal bluegrassklassiekers van onder meer Bill Monroe en Earl Scruggs, maar ook deze band speelt en zingt een aantal sterke eigen nummers, en dat maakt het allemaal toch net weer iets leuker dan een band die alleen covers speelt. Nathan Biehl schreef een mooi dronkaardslied (Prohibition Blues) en een fraai, klassiek klinkend lied over de dood – Leavin’ This Old World Behind. Bassist Nate Baker schreef All By My Lonesome, dat ook al perfect past tussen de klassiekers, net als New River Gorge Bridge Blues van gitariste Caroline Keys. Tijdloze muziek dus, maar ook deze band weet het gerecht buitengewoon smakelijk, enthousiast en fris op te dienen. Als je dit hoort wordt het vanzelfsprekend dat de stringbandtraditie levend gehouden wordt, zeker als je naar de paar live nummers luistert die de band ertussendoor strooit.

Beide bands brachten hun cd’s overigens in eigen beheer uit, wat in de praktijk betekent dat je ze via hun site voor een prikkie kunt bestellen.